I anledning af min nieces datter Karoline Matildes dåb den 21-09-1997 bragte Fyens Stiftstidende denne artikel om en 121 år gammel dåbskjole.

Karoline bliver nr. 37 i kjolen

En 121 år gammel dåbskjole har været Fyn rundt til barnedåb. Næste stop er i Turup Kirke på søndag, hvor et tip-tip oldebarn til den kvinde, der syede kjolen, skal døbes.

Af PALLE ANDERSEN

TURUP - Karoline Matilde Rechenbach Hansen er lykkeligt uvidende om, at hun er noget ganske særligt. Den lille pige blev født den 12. juli i år og ligger nu på sofaen hos mormor og morfar i Turup og ved ikke, om hun skal sove eller holde sig vågen.

For familien er den søde guldklump selvfølgelig noget helt specielt, men hun er også sidste led i en slægtshistorie, som går tilbage til fru Nielsine Nielsen, der i sidste århundrede boede i Midskov på Hindsholm.

Hun blev gift i en hvid brudekjole, og da hun et års tid efter havde født sit første barn, Hans Oluf, syede hun brudekjolen om til en dåbskjole. Det var i året 1876, og hvad Nielsine ikke kunne vide dengang er, at dåbskjolen stadig i 1997 er i så god stand, at den kan bruges til den festlige begivenhed, som en barnedåb er. Når Karoline Matilde bliver døbt i Turup Kirke på søndag, er hun barn nummer 37 i dåbskjolen. Blandt de 36 navne, som hidtil er broderet ind i kjolens tykke hør-stof, er den lille piges mor, mormor, oldemor og tip-oldemor, så den har været brugt i lige linje på mødrenes side i familien.

Marianne Hansen er vokset op et stenkast fra Turup Kirke, så derfor er det naturligt for hende, at Karoline Matilde skulle døbes I barndomsbyen. På billedet ses også mormor Ann Nielsen, som har gjort den gamle kjole klar til endnu en dåb. Foto: Kim Rune

Kjolens rejse

Søskende og søskendebørn i skiftende generationer har også brugt kjolen flittigt. Den begyndte som nævnt sin funktion i Midskov, og siden har den været i Langeskov, Odense, Svendborg, Allesø, Aarup, København og på Ærø, inden den havnede i Turup.

Sidst den blev brugt, var for 15 år siden. Så det var en spændt Ann Nielsen, mormor til Karoline Matilde, der fandt kjolen frem fra gemmerne til sit første barnebarns dåb.

- Jeg var noget nervøs, da jeg vaskede den. For kunne den holde til det? Ja, det kunne den heldigvis, og bagefter skulle den jo stryges. Det var næsten det største arbejde, fortæller Ann Nielsen.

Historie om familien

Karoline Matildes mor, Marianne Hansen, bor i København sammen med sin mand, René Hansen. Marianne var slet ikke i tvivl om, at hendes og mandens førstefødte skulle døbes i Turup i familiens klenodie af en dåbskjole.

- Jeg er kisteglad for, at dåbskjolen eksisterer endnu, og selv om den måske ikke er så køn som en ny kjole, betyder den meget for mig. Den fortæller jo en historie om min familie, og det er utroligt fascinerende. Det er også vigtigt for mig, at pastor Keld Schelander skal døbe min datter, for det var nemlig ham, som viede min mand og jeg for to år siden. Da glemte jeg i øvrigt at få brudebuketten med hen i kirken, så nu driller familien mig jo med, at jeg endelig må huske at få barnet med på søndag, fortæller Marianne Hansen.

Fød nu nogle børn

Barnedåben finder sted i forbindelse med gudstjenesten klokken 10.30. Når den er forbi, skal kjolen gemmes væk igen, men i familien håber man, at der kommer lidt mere gang i fødslerne, så man ikke skal vente 15 år igen, inden kjolen atter skal anvendes.

Mens vi snakker om dåbskjolen og dens historie, har Karoline Matilde besluttet sig til at holde sig vågen. Hun virker ligefrem interesseret i vores snak, og hvem ved - om 25-30 år er det måske hende, der bærer sit barn til døbefonten i dåbskjolen fra 1876.